Аґрус являє собою багаторічний чагарник з високою врожайністю, на якому ростуть ягідки кисло-солодкого смаку. Перші згадки про його вирощуванні на Русі відносять до XI століття, однак повсюдне поширення він отримав набагато пізніше - в XIX столітті. Сьогодні агрус цінується не тільки за приємний смак, але і за корисні властивості.
Агрус рекомендується до вживання насамперед тим, хто страждає від нестачі вітамінів та інших необхідних для нормального самопочуття речовин. Справа в тому, що ягідки цієї рослини містять велику кількість мікроелементів, мінералів, кислот, вітамінів і різних корисних з'єднань. За кількістю аскорбінової кислоти, наприклад, аґрус може посперечатися навіть зі смородиною. Багато в ньому також вітамінів групи В і вітаміну А.
Присутні у складі агрусу дубильні речовини, лимонна і яблучна органічні кислоти, флавоноїди і велика кількість фолієвої кислоти, яка надає благотворний вплив на стан крові та особливо необхідна вагітним. З мікроелементів в ягідках агрусу містяться: залізо, кобальт, мідь, фосфор, кальцій, калій, йод, марганець і натрій. У темних плодах є пектинові речовини і вітамін Р, беруть участь у виведенні з організму солей важких металів.
Завдяки такому складу постійне споживання жмені ягідок агрусу сприяє зміцненню імунітету і робить благотворний вплив на стан серця і судин. Плоди рослини рекомендовані для профілактики та лікуванні атеросклерозу, гіпертонії, допомагають знизити в організмі рівень шкідливого холестерину. Аґрус показаний людям, страждаючим від анемії або недавно втратили багато крові.
Ягоди агрусу мають сечогінні та жовчогінні властивості. Ось чому настій з них рекомендують вживати для попередження захворювань нирок, жовчного і сечового міхура.
Завдяки антиоксидантним властивостям плоди і листя агрусу можна використовувати для очищення організму від шкідливих сполук. Вважається також, що регулярне споживання ягід допомагає попередити розвиток пухлин. Для цього плоди можна їсти в свіжому вигляді, заварювати гарячою, але не киплячою водою, а листя запарювати окропом і приймати отриманий з них настій по ? склянки щодня.
Агрус також здатний допомогти з шкірними захворюваннями. Для лікування екземи плоди краще вживати всередину, а запалення лікуються відваром з ягід і листя агрусу, який слід втирати в постраждалу шкіру.
Крім того, аґрус допомагає нормалізувати менструальний цикл. Благотворну дію на організм надає він і при менопаузі. Крім цього, плоди даної рослини можна використовувати як протизапальний або просто освіжаючі засіб.
Аґрус можна їсти в свіжому вигляді, використовувати до якості начинки для випічки, додавати в салати, готувати з нього компот, морс або варення. При застуді плоди рослини рекомендується змішувати з медом у пропорції 1: 1 і додавати в теплий чай.
Протипоказанням до вживання агрусу є індивідуальна непереносимість, загострення хвороб шлунково-кишкового тракту. А при захворюваннях нирок і сечового міхура рекомендовано спочатку проконсультуватися з лікарем або самостійно зменшити кількість споживаних ягід.
Агрус рекомендується до вживання насамперед тим, хто страждає від нестачі вітамінів та інших необхідних для нормального самопочуття речовин. Справа в тому, що ягідки цієї рослини містять велику кількість мікроелементів, мінералів, кислот, вітамінів і різних корисних з'єднань. За кількістю аскорбінової кислоти, наприклад, аґрус може посперечатися навіть зі смородиною. Багато в ньому також вітамінів групи В і вітаміну А.
Присутні у складі агрусу дубильні речовини, лимонна і яблучна органічні кислоти, флавоноїди і велика кількість фолієвої кислоти, яка надає благотворний вплив на стан крові та особливо необхідна вагітним. З мікроелементів в ягідках агрусу містяться: залізо, кобальт, мідь, фосфор, кальцій, калій, йод, марганець і натрій. У темних плодах є пектинові речовини і вітамін Р, беруть участь у виведенні з організму солей важких металів.
Завдяки такому складу постійне споживання жмені ягідок агрусу сприяє зміцненню імунітету і робить благотворний вплив на стан серця і судин. Плоди рослини рекомендовані для профілактики та лікуванні атеросклерозу, гіпертонії, допомагають знизити в організмі рівень шкідливого холестерину. Аґрус показаний людям, страждаючим від анемії або недавно втратили багато крові.
Ягоди агрусу мають сечогінні та жовчогінні властивості. Ось чому настій з них рекомендують вживати для попередження захворювань нирок, жовчного і сечового міхура.
Завдяки антиоксидантним властивостям плоди і листя агрусу можна використовувати для очищення організму від шкідливих сполук. Вважається також, що регулярне споживання ягід допомагає попередити розвиток пухлин. Для цього плоди можна їсти в свіжому вигляді, заварювати гарячою, але не киплячою водою, а листя запарювати окропом і приймати отриманий з них настій по ? склянки щодня.
Агрус також здатний допомогти з шкірними захворюваннями. Для лікування екземи плоди краще вживати всередину, а запалення лікуються відваром з ягід і листя агрусу, який слід втирати в постраждалу шкіру.
Крім того, аґрус допомагає нормалізувати менструальний цикл. Благотворну дію на організм надає він і при менопаузі. Крім цього, плоди даної рослини можна використовувати як протизапальний або просто освіжаючі засіб.
Аґрус можна їсти в свіжому вигляді, використовувати до якості начинки для випічки, додавати в салати, готувати з нього компот, морс або варення. При застуді плоди рослини рекомендується змішувати з медом у пропорції 1: 1 і додавати в теплий чай.
Протипоказанням до вживання агрусу є індивідуальна непереносимість, загострення хвороб шлунково-кишкового тракту. А при захворюваннях нирок і сечового міхура рекомендовано спочатку проконсультуватися з лікарем або самостійно зменшити кількість споживаних ягід.
No comments:
Post a Comment