Ріпа на Русі була досить поширеною овочевою культурою: поряд з високим вмістом корисних для організму людини речовин вона славилася простотою приготування. Саме тому цей коренеплід був невід'ємною частиною харчування багатьох сімей.
Корисні властивості ріпи обумовлені її унікальним складом. Овоч багатий вітамінами, вуглеводами, макро- і мікроелементами, серед яких фахівці виділяють кальцій, фосфор, калій, залізо, магній, натрій, вітаміни групи В, РР, А і С, а також мінеральні солі. За вмістом вітаміну С ріпа майже наздоганяє популярні цитрусові фрукти.
Ріпа сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт людини: сприяє очищенню шлунка і виведенню токсинів. Крім того, коренеплід позитивно впливає на функціонування кишечника. Разом з тим, ріпа - продукт дієтичний. Незважаючи на свою низьку калорійність, ріпа - досить поживний овоч. Завдяки універсальному комплексу елементів вона не тільки насичує організм, але і регулює стан здоров'я людини.
У сирому і приготованому вигляді ріпа сприяє нормалізації роботи жовчного міхура і печінки. Вміщені в овочі мінеральні солі (зокрема, солі сірки) розщеплюють камені в сечовому міхурі і нирках. Крім того, коренеплід є хорошим профілактичним засобом у боротьбі з атеросклерозом.
Високий вміст кальцію в ріпі сприяє зміцненню зубів, волосся, кісткових тканин і нігтів. Особливо налягати на вживання коренеплоду рекомендується людям похилого віку з метою загального оздоровлення їх організму, а також для підвищення імунних сил. Поряд з цим ріпа може використовуватися в цілях профілактики авітамінозу.
У кулінарії найбільшого поширення набула парена ріпа. Не дивно, адже саме в такому вигляді в ній зберігаються майже всі корисні властивості і поживні речовини сирого продукту. В давнину ріпу закладали в чавунну ємність і парили в російській печі. В даний час підійде звичайний глиняний горщик і духова піч.
Очищений від шкірки коренеплід нарізається соломкою або тонкими кружальцями і закладається в глиняну ємність. Далі в горщик з ріпою заливається трохи молока або води, після чого додається вершкове масло і сіль. Ємність ставиться в попередньо розігріту до помірної температури духовку на 40 хвилин. Звичайно, можна приготувати ріпу за допомогою сучасної побутової техніки, наприклад, пароварки або мультиварки.
Шляхом запікання або гасіння можна приготувати безліч різних страв з ріпою. Можливі варіанти з соусами, з яблуками або родзинками. Ріпа також може бути гарніром до м'яса або риби. Проте в даний час все частіше кулінари стали використовувати її в приготуванні різноманітних супів, де ріпа в основному виступає в якості заміни картоплі.
Корисні властивості ріпи обумовлені її унікальним складом. Овоч багатий вітамінами, вуглеводами, макро- і мікроелементами, серед яких фахівці виділяють кальцій, фосфор, калій, залізо, магній, натрій, вітаміни групи В, РР, А і С, а також мінеральні солі. За вмістом вітаміну С ріпа майже наздоганяє популярні цитрусові фрукти.
Ріпа сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт людини: сприяє очищенню шлунка і виведенню токсинів. Крім того, коренеплід позитивно впливає на функціонування кишечника. Разом з тим, ріпа - продукт дієтичний. Незважаючи на свою низьку калорійність, ріпа - досить поживний овоч. Завдяки універсальному комплексу елементів вона не тільки насичує організм, але і регулює стан здоров'я людини.
У сирому і приготованому вигляді ріпа сприяє нормалізації роботи жовчного міхура і печінки. Вміщені в овочі мінеральні солі (зокрема, солі сірки) розщеплюють камені в сечовому міхурі і нирках. Крім того, коренеплід є хорошим профілактичним засобом у боротьбі з атеросклерозом.
Високий вміст кальцію в ріпі сприяє зміцненню зубів, волосся, кісткових тканин і нігтів. Особливо налягати на вживання коренеплоду рекомендується людям похилого віку з метою загального оздоровлення їх організму, а також для підвищення імунних сил. Поряд з цим ріпа може використовуватися в цілях профілактики авітамінозу.
У кулінарії найбільшого поширення набула парена ріпа. Не дивно, адже саме в такому вигляді в ній зберігаються майже всі корисні властивості і поживні речовини сирого продукту. В давнину ріпу закладали в чавунну ємність і парили в російській печі. В даний час підійде звичайний глиняний горщик і духова піч.
Очищений від шкірки коренеплід нарізається соломкою або тонкими кружальцями і закладається в глиняну ємність. Далі в горщик з ріпою заливається трохи молока або води, після чого додається вершкове масло і сіль. Ємність ставиться в попередньо розігріту до помірної температури духовку на 40 хвилин. Звичайно, можна приготувати ріпу за допомогою сучасної побутової техніки, наприклад, пароварки або мультиварки.
Шляхом запікання або гасіння можна приготувати безліч різних страв з ріпою. Можливі варіанти з соусами, з яблуками або родзинками. Ріпа також може бути гарніром до м'яса або риби. Проте в даний час все частіше кулінари стали використовувати її в приготуванні різноманітних супів, де ріпа в основному виступає в якості заміни картоплі.
No comments:
Post a Comment