Фініки вважаються одними з найдавніших рослин, які люди вживали в їжу. Араби ще 7000 років тому вважали їх джерелом енергії і життєвої сили. «Хліб пустелі» - так називали цей незвичайний фрукт. Сьогодні фініки зростають в південних країнах: Єгипті, Іраку, Марокко, Мексиці, США, а також у невеликих спеціалізованих теплицях Росії.
Фінікові пальми відносяться до сімейства високих пальм з великим листям. Плоди являють собою великі ягоди червоно-янтарного кольору, які в багатьох країнах світу вважаються цілющими і подовжують життя.
Склад фінікових плодів надзвичайно різноманітний, в них практично не міститься води, зате вуглеводів більше половини. Є незначна кількість жирів і білків, великий набір вітамінів (A, C, E, K, група вітамінів В), мінералів, глюкоміновой кислоти, триптофану, пектинів і харчових волокон.
Властивості фініків незвичайно різноманітні, а корисність фрукта не підлягає сумніву. Плоди допомагають зняти роздратування і втому, зміцнити імунітет, виступають в якості засобів для профілактики онкозахворювань та анемії, роблять позитивний вплив на внутрішні органи і серцевий м'яз. Корисні плоди в період вагітності, при гіпертонії, туберкульозі.
Фініки - прекрасний засіб для зміцнення нервової системи, підвищення настрою, нормалізації сну, попередження старіння організму. Плоди у вигляді сухофруктів позитивно діють на мозкову діяльність, а поєднання їх з молоком (5-7 штук на склянку молока) чудово замінює спортивне харчування, а також допомагає в реабілітаційний період після великої крововтрати.
Плоди фініків по їх живильним і лікувальним властивостям можна сміливо прирівняти до злаків. У свіжому вигляді їх використовують як десертів, а також у вигляді добавок до фруктових салатів і випічці. З ягід отримують фініковий мед, цукор (більше корисний, ніж звичайний) і навіть алкогольний напій, а серцевина дерева переробляється на пальмову борошно. В арабських країнах з плодів роблять пасту, що зберігається протягом року, їх них варять компоти і киселі.
При всій незвичайною корисності продукту, не рекомендується вживати фініки людям, що мають проблеми з ожирінням, цукровим діабетом і травленням, оскільки плоди - досить важка їжа. З особливою обережністю використовувати цей фрукт потрібно тим, хто схильний до алергічних реакцій, страждає на бронхіальну астму або має індивідуальну непереносимість продукту.
З метою обережності можна почати знайомство з фініком з мінімальною порції. Важливе значення має кількість ягід, які можна з'їдати протягом дня. Звичайній людині достатньо 10 штук в день, тим, хто зайнятий важкою фізичною працею, а також спортсменам можна збільшити цю цифру до 25 штук.
Щоб зберегти фініки як можна довше, потрібно запам'ятати лише кілька нескладних правил: зберігати плоди (свіжі та сушені) тільки в герметично закритій тарі, найкраще в скляних ємностях, оберігати від прямих сонячних променів, знайти затінене прохолодне місце, можна в холодильнику.
Фінікові пальми відносяться до сімейства високих пальм з великим листям. Плоди являють собою великі ягоди червоно-янтарного кольору, які в багатьох країнах світу вважаються цілющими і подовжують життя.
Склад фінікових плодів надзвичайно різноманітний, в них практично не міститься води, зате вуглеводів більше половини. Є незначна кількість жирів і білків, великий набір вітамінів (A, C, E, K, група вітамінів В), мінералів, глюкоміновой кислоти, триптофану, пектинів і харчових волокон.
Властивості фініків незвичайно різноманітні, а корисність фрукта не підлягає сумніву. Плоди допомагають зняти роздратування і втому, зміцнити імунітет, виступають в якості засобів для профілактики онкозахворювань та анемії, роблять позитивний вплив на внутрішні органи і серцевий м'яз. Корисні плоди в період вагітності, при гіпертонії, туберкульозі.
Фініки - прекрасний засіб для зміцнення нервової системи, підвищення настрою, нормалізації сну, попередження старіння організму. Плоди у вигляді сухофруктів позитивно діють на мозкову діяльність, а поєднання їх з молоком (5-7 штук на склянку молока) чудово замінює спортивне харчування, а також допомагає в реабілітаційний період після великої крововтрати.
Плоди фініків по їх живильним і лікувальним властивостям можна сміливо прирівняти до злаків. У свіжому вигляді їх використовують як десертів, а також у вигляді добавок до фруктових салатів і випічці. З ягід отримують фініковий мед, цукор (більше корисний, ніж звичайний) і навіть алкогольний напій, а серцевина дерева переробляється на пальмову борошно. В арабських країнах з плодів роблять пасту, що зберігається протягом року, їх них варять компоти і киселі.
При всій незвичайною корисності продукту, не рекомендується вживати фініки людям, що мають проблеми з ожирінням, цукровим діабетом і травленням, оскільки плоди - досить важка їжа. З особливою обережністю використовувати цей фрукт потрібно тим, хто схильний до алергічних реакцій, страждає на бронхіальну астму або має індивідуальну непереносимість продукту.
З метою обережності можна почати знайомство з фініком з мінімальною порції. Важливе значення має кількість ягід, які можна з'їдати протягом дня. Звичайній людині достатньо 10 штук в день, тим, хто зайнятий важкою фізичною працею, а також спортсменам можна збільшити цю цифру до 25 штук.
Щоб зберегти фініки як можна довше, потрібно запам'ятати лише кілька нескладних правил: зберігати плоди (свіжі та сушені) тільки в герметично закритій тарі, найкраще в скляних ємностях, оберігати від прямих сонячних променів, знайти затінене прохолодне місце, можна в холодильнику.
No comments:
Post a Comment