Friday, April 3, 2015

Дієта Стіл 10: правила дотримання

Дотримання дієти є однією з головних умов лікування багатьох захворювань. При порушеннях роботи серцево-судинної системи або нирок хворому рекомендується дотримуватися лікувальної дієти «Стіл 10», яка дозволяє мінімально знизити кількість солі, жирної їжі і в той же час збагатити організм необхідними вітамінами.

Лікувальна дієта «Стіл 10» призначається при пієлонефриті, хронічному гломерулонефриті, а також гіпертонії і захворюваннях серця при слабо вираженій недостатності кровообігу. Особливе харчування при таких хворобах дозволяє збільшити діурез, полегшити діяльність серцево-судинної системи, знизити навантаження на нирки і органи травлення, а також забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами.

Дієта передбачає обмеження рослинної клітковини, солі, продуктів, що сприяють метеоризму і багатих холестерином, а також дратівливих нирки і печінку. У той же час споживання їжі, збагаченої солями кальцію і калію, вітамінами.

Дозволено включати в раціон відварні і запечені овочі, в невеликій кількості можна вживати свіжі огірки, помідори, зелень і моркву. З риби рекомендовані тільки нежирні сорти, варені або запечені в духовці в рубаною вигляді, а також кусковому. Після відварювання можливо нетривалий обсмажування. М'ясо дозволено вживати аналогічно приготоване, рекомендується віддавати перевагу телятині, яловичині, курці, кролику і індички.

Що стосується перших страв, то при дотриманні дієти «Стіл 10» слід їсти супи на овочевому бульйоні, можливо з шматочками попередньо відвареного м'яса або риби. Рекомендується додавати картоплю та інші овочі, крупи. Також дозволені молочні та фруктові супи.

У раціон можна включати пшеничний або житній хліб вчорашньої випічки, бісквіти і нездобне печиво, не більше 1 яйця в день, приготованого будь-яким способом, молочнокислі напої, сир, вершки і цільне молоко, якщо воно не викликає здуття живота. Заборонено солоний сир.

Крім цього дієта дозволяє споживання рослинного й вершкового масел, круп і макаронних виробів, м'яких фруктів і ягід, варення і киселю з них. З соусів і прянощів - будь-які, крім гострих і грибних. З солодощів можна їсти зефір, мед, пастилу, цукерки. З напоїв рекомендується пити неміцний чай, компоти, відвар шипшини, овочеві і фруктові соки, крім виноградного, в обмежених кількостях кава-сурогат.

При дотриманні лікувальної дієти «Стіл 10» забороняються грибні, м'ясні та рибні бульйони, свіжий хліб, здоба, вироби з листкового тіста, млинці, жирні сорти м'яса і риби, копченості та будь-які соління. Виключаються бобові, редис, редька, щавель і шпинат в будь-якому вигляді. Не можна їсти тістечка, шоколад і фрукти з грубою клітковиною, консерви. З напоїв заборонені газовані, натуральна кава і міцний чай, какао.

Залежно від захворювань серцево-судинної системи або у випадках загострення хвороби хворому можуть бути призначені дієти «Стіл 10а», «Стіл 10с» або «Стіл 10и». Вони припускають ще більш часте споживання їжі і щадне харчування, а також практично повне виключення солі з раціону. Продукти зазвичай споживаються в перетертої вигляді. Дотримуватися такі дієти можна від 1 до 3 тижнів.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини jizsanat.uz jizzaxhaqiqati.uz k636419q.beget.tech joymovie.ru katushka.in.ua kapitanotvet.ru kepamverdam.lt www.khuzmath.ir kchrlife.ru keo888.com