Sunday, April 5, 2015

Користь і шкода замінника цукру

Цукрозамінники поділяються на дві групи: натуральні і синтетичні. Представники кожної з них мають свої переваги і недоліки. Також слід враховувати, що натуральні замінники цукру використовуються, в основному, для хворих на діабет. Людям, що бажають скинути зайву вагу, вони не допоможуть, так як їх калорійність порівнянна з цукром.

Натуральні замінники цукру отримують з альтернативних природних джерел. До натуральних аналогам відносяться: фруктоза, сорбіт (Е420), ксиліт (Е967), стевіозід.

Фруктоза - це не що інше, як цукор, що міститься в меді і фруктах. Її корисні властивості полягають в тому, що вона, на відміну від глюкози, не вимагає інсуліну для засвоєння, не руйнує зубну емаль і не викликає карієс. До шкідливих властивостям фруктози можна віднести її здатність викликати у хворих на діабет утворення кетонових тіл, що може спровокувати погіршення перебігу захворювання. Добова доза фруктози для здорових людей не повинна перевищувати 50 г, діабетикам вона не рекомендована зовсім.

Сорбіт (Е420) також є цукром, одержуваних з фруктів. Він має меншу калорійністю, ніж звичайний цукор, і менш солодкий на смак. До корисних властивостей сорбіту відносять його жовчогінний і послаблюючий ефекти, тому помірне вживання даного цукрозамінника в ряді випадків принесе організму користь.

Ксиліт (Е967) - популярний замінник цукру, що використовується у виробництві жувальних гумок. До корисних властивостей даної речовини можна віднести його здатність захищати емаль зубів, антиатеросклеротична і послаблюючу дію. У кількості, що перевищує рекомендовану добову норму - 30 г, ксиліт може завдати шкоди травному тракту.

Стевиозид - замінник цукру, що видобувається з листя стевії, що виростає в Південній Америці. Даний цукрозамінник солодше звичайного цукру в 250 разів і містить безліч корисних речовин, включаючи вітаміни і мікронутрієнти. Шкідливих властивостей даної рослини поки не виявлено.

Синтетичні замінники цукру виробляють хімічним шляхом. Їх калорійність близька нулю, а солодкість у багато разів вище солодощі звичайного цукру, тому їх часто використовують ті, хто хоче схуднути.

До синтетичних замінників цукру відносяться: сахарин (Е 954), цикламат (Е952), аспартам (Е951), ацесульфам (Е950), сукралоза (Е955), Неот (Е961).

Сахарин - досить популярний цукрозамінник. Тим не менш, він не рекомендується вагітним жінкам і дітям, так як при лабораторних випробуваннях ще в середині 70-х рр. минулого сторіччя було виявлено його канцерогенний вплив на організм. Не варто застосовувати сахарин і людям з хворобами нирок. Максимальна добова доза - до 2,5 мг / кг ваги.

Ще один синтетичний цукрозамінник - цикламат є продуктом нафтопереробки. Заборонений до використання вагітними, оскільки може викликати пороки розвитку плоду. Рекомендована добова доза становить до 7 мг / кг ваги.

Ацесульфам рекомендується як один з найбільш нешкідливих цукрозамінників. Широко використовується для виробництва продуктів харчування, додається в ліки і напої. Рекомендована добова доза - до 15 мг / кг ваги.

Сукралоза - найпрогресивніший синтетичний цукрозамінник. Нешкідливий, нетоксичний, некалорійний, без смакових недоліків даний замінник виробляють із звичайної сахарози. Рекомендована добова доза - до 15 мг / кг ваги. Єдиним недоліком сукралоза є її висока ціна.

Новітньою розробкою в області синтетичних цукрозамінників є Неот. Він схожий за складом з аспартамом, але солодший, стійкіше до температурного впливу, швидко метаболізується, повністю виводиться організмом, вважається нешкідливим.

Говорячи про користь і шкоду цукрозамінників в цілому, варто відзначити, що дані речовини є своєрідною «обманкою» для мозку. Отримуючи сигнал про надходження солодкого, він чекає калорій. Якщо їх немає, мозок дає сигнал голоду, набагато сильніший у порівнянні з початковим.

Діабетикам корисніше натуральні цукрозамінники. Бажаючим схуднути вживати замінники слід раціонально, доповнюючи їх прийом іншими продуктами, що містять калорії.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини jizsanat.uz jizzaxhaqiqati.uz k636419q.beget.tech joymovie.ru katushka.in.ua kapitanotvet.ru kepamverdam.lt www.khuzmath.ir kchrlife.ru keo888.com