Кавуновий сік цілком заслуговує права вважатися одним з кращих натуральних напоїв: він приємний на смак, чудово втамовує спрагу, дарує заряд бадьорості і зміцнює здоров'я.
Корисні речовини, що містяться в кавунових соку: вітаміни C, PP, E, A, B1 і B2, бета-каротин, залізо, магній, фосфор, кальцій, натрій, калій, а також глюкоза, фруктоза, сахароза, органічні кислоти і т. д.
Вживання кавунового соку робить благотворний вплив при захворюваннях серця, нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту, порушеннях обмінних процесів. Володіє здатністю виводити з організму зайву рідину, одночасно забезпечуючи його легкозасвоюваними цукрами, сік кавуна ефективний при набряках будь-якого походження.
При сечокам'яній хворобі кавуновий сік приносить хворим подвійну користь. По-перше, речовини, що входять до складу напою, сприяють зниженню кислотності сечі, що, в свою чергу, призводить до розчинення солей. По-друге, потужне сечогінну дію напою сприяє швидкому виведенню цих солей з організму.
Завдяки високому вмісту антиоксиданту лікопіну кавуновий сік скорочує ризик виникнення і розвитку онкологічних захворювань, захищає ДНК від пошкоджень.
Ще одним цінним речовиною, що входить до складу соку кавуна, є амінокислота цитрулін. При попаданні в організм цитрулін перетворюється на аргінін, необхідний для кращого постачання м'язової тканини киснем і живильними речовинами. Тому людям, активно займаються фізичною працею, корисно регулярно пити сік кавуна.
Лікування кавуновим соком дає гарні результати при жовчнокам'яній хворобі, атеросклерозі, хронічних запорах, залізодефіцитної анемії, простудних захворюваннях і хворобах суглобів. Народна медицина також рекомендує цей напій як ефективний засіб для зміцнення імунітету в період відновлення після перенесених операцій та інфекційних захворювань, а також для зняття нервової напруги при дратівливості і безсонні.
Застосовується кавуновий сік і в домашній косметології для приготування масок, лосьйонів, тоніків і т.д. Ванни з додаванням кавунового соку володіють протиалергічну і ранозагоювальні властивості.
Для того щоб приготувати кавуновий сік в домашніх умовах, необхідно вибрати стиглий соковитий кавун, ретельно вимити, розрізати на кілька частин і очистити від кірки. Потім розрізати м'якоть на невеликі шматки і вичавити сік за допомогою соковижималки.
Так само, як і інші фруктові та овочеві соки, можна заготовити сік кавуна про запас. Для отримання 5 л соку необхідно взяти:
- 8-9 кг м'якоті кавуна;
- 300 г цукрового піску;
- 10 г лимонної кислоти.
У ретельно подрібнену кавунову м'якоть додати цукровий пісок і лимонну кислоту. Довести до кипіння і проварити протягом 3-4 хвилин. Потім розлити сік по сухим простерилизованнимбанкам і закатати.
Корисні речовини, що містяться в кавунових соку: вітаміни C, PP, E, A, B1 і B2, бета-каротин, залізо, магній, фосфор, кальцій, натрій, калій, а також глюкоза, фруктоза, сахароза, органічні кислоти і т. д.
Вживання кавунового соку робить благотворний вплив при захворюваннях серця, нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту, порушеннях обмінних процесів. Володіє здатністю виводити з організму зайву рідину, одночасно забезпечуючи його легкозасвоюваними цукрами, сік кавуна ефективний при набряках будь-якого походження.
При сечокам'яній хворобі кавуновий сік приносить хворим подвійну користь. По-перше, речовини, що входять до складу напою, сприяють зниженню кислотності сечі, що, в свою чергу, призводить до розчинення солей. По-друге, потужне сечогінну дію напою сприяє швидкому виведенню цих солей з організму.
Завдяки високому вмісту антиоксиданту лікопіну кавуновий сік скорочує ризик виникнення і розвитку онкологічних захворювань, захищає ДНК від пошкоджень.
Ще одним цінним речовиною, що входить до складу соку кавуна, є амінокислота цитрулін. При попаданні в організм цитрулін перетворюється на аргінін, необхідний для кращого постачання м'язової тканини киснем і живильними речовинами. Тому людям, активно займаються фізичною працею, корисно регулярно пити сік кавуна.
Лікування кавуновим соком дає гарні результати при жовчнокам'яній хворобі, атеросклерозі, хронічних запорах, залізодефіцитної анемії, простудних захворюваннях і хворобах суглобів. Народна медицина також рекомендує цей напій як ефективний засіб для зміцнення імунітету в період відновлення після перенесених операцій та інфекційних захворювань, а також для зняття нервової напруги при дратівливості і безсонні.
Застосовується кавуновий сік і в домашній косметології для приготування масок, лосьйонів, тоніків і т.д. Ванни з додаванням кавунового соку володіють протиалергічну і ранозагоювальні властивості.
Для того щоб приготувати кавуновий сік в домашніх умовах, необхідно вибрати стиглий соковитий кавун, ретельно вимити, розрізати на кілька частин і очистити від кірки. Потім розрізати м'якоть на невеликі шматки і вичавити сік за допомогою соковижималки.
Так само, як і інші фруктові та овочеві соки, можна заготовити сік кавуна про запас. Для отримання 5 л соку необхідно взяти:
- 8-9 кг м'якоті кавуна;
- 300 г цукрового піску;
- 10 г лимонної кислоти.
У ретельно подрібнену кавунову м'якоть додати цукровий пісок і лимонну кислоту. Довести до кипіння і проварити протягом 3-4 хвилин. Потім розлити сік по сухим простерилизованнимбанкам і закатати.
No comments:
Post a Comment